Mnogim ljudima je sunčana svetlost suviše jaka i zbog toga se ne osećaju komforno bez sunčanih naočara. U toku boravka van zatvorenih prostorija, ljudsko oko prima više svetlosti nego što je uobičajeno. Zdravstveni radnici tvrde da je zaštita očiju od štetnog ultravioletnog (UV) zračenja, obavezna pri svakom boravku napolju.

Sunčane naočare obezbeđuju zaštitu protiv preteranog izlaganja sunčevoj svetlosti (vidljivih i nevidljivih talasa).

Ukoliko oči nisu štićene od UV zračenja, može doći do akutnih i hroničnih oštećenja očiju – fotokeratitis (snežno slepilo), katarakta, pterigijum, oštećenje žute mrlje i karcinom oka.

Sports brandsPatike – Nike Air Jordan, Premium, Retro Klasici, Sneakers , Iicf

Zdravstveni radnici ukazuju na važnost nošenja sunčanih naočara, u cilju zaštite očiju od UV zračenja. Za adekvatnu zaštitu, eksperti preporučuju naočare sa filterom za zaštitu od 99-100% od UVA i UVB svetla (talasne dužine do 400 nanometara-nm). Sunčane naočare koje zadovoljavaju ove zahteve, obično imaju oznaku UV 400. Ova zaštita je malo bolja od rasprostranjenog standarda Evropske unije, koji nalaže blokiranje 95% zračenja do 380 nm. Sunčane naočare ne predstavljaju dovoljnu zaštitu u slučaju direktnog gledanja u sunce (čak ni za vreme pomračenja sunca).

Da li sunčane naočare blokiraju UV zrake i u kolikoj meri, može potvrditi samo proizvođač stakla. Ni boja, ni intenzitet zatamnjenosti, ni cena, nisu sigurno merilo kvalteta sunčanih naočara. Ostaje jedino verovanje oznaci CE, 400 nm ili 380 nm. Položaj naočara na licu predstavlja jedini vidljivi test kvaliteta. Naočare moraju biti postavljene dovoljno blizu lica, tako da svetlosni zraci ne mogu dopreti do očiju sa strane, od gore ili od dole, ali da ne budu postavljene preblizu, da trepavice ne bi dodirivale stakla.

Stepen zatamnjenosti naočara ne predstavlja merilo zaštite od UV zraka. Ukoliko su naočare tamne, a ne filtriraju u dovoljnoj meri UV zrake, one mogu čak i naškoditi oku. Zbog zatamnjenosti naočara zenica se proširi i u oko uđe više nefiltrirane svetlosti nego što bi ušlo kada se ne nose veoma zatamnjene naočare.

Na žalost, visoke cene određenih sunčanih naočara ne garantuju njihov kvalitet i visok stepen zaštite od UV zraka. Često cenu diktira brend, a ne kvalitet.

ISO standard (International Organisation for Standardization) za kvalitet naočara još uvek ne postoji. Evropski CE znak ukazuje da naočare pružaju siguran nivo zaštite od UV zraka.